1 september …

“Terug naar school !” … Je kan er niet naast kijken.Al enige weken op voorhand zie je deze slogans opduiken in reclamefolders en in de supermarkten. Uiteraard komt er aan die lange vakantie ook een einde. Hoe zorg je er nu voor dat het begin van het schooljaar vlekkeloos verloopt ?

Bouw routine in

Bereid naar het einde van de vakantie toe je kinderen stilaan terug voorop het begin van het schooljaar.Laat hen daarom ’s avonds tijdig naar bed gaan en kies altijd hetzelfde uur. Laat ze ook ’s morgens niet een gat in de ochtend uitslapen.

Praat met je kind

Peil naar de gevoelens van je kind en stel het gerust als het zich wat angstig en onzeker voelt. Leg niet de nadruk op het EINDE van de vakantie maar laat het vooral uitkijken naar het BEGIN van een nieuw leuk schooljaar. Waarom is je kind wat angstig ? Is er een grote overgang misschien ? Een stap van de kleuter naar de lagere school ? Of van de kleuterschool naar het eerste leerjaar ? Of gaat het kind voor het eerst naar de middelbare school ?Laat je kind over al die gevoelens praten. Probeer die gevoelens zeker niet weg te wuiven als zijnde onwaar, maar luister er vol begrip naar en probeer er samen uit te geraken.

Heb je samen met je kind voor een nieuwe school gekozen, dan zijn er vooral gevoelens van onzekerheid, angst voor het onbekende, nieuwe vrienden, andere leerkrachten. Probeer je daarom als ouder gewoon zo goed mogelijk in de plaats van je kind in te leven en dan lukt het al een stuk beter om over die gevoelens te gaan praten.

TIPS  BIJ  EEN NIEUW  SCHOOLJAAR

-Bereid het schooljaar zachtjes aan voor : start een tiental dagen vooraf met wat routine in te bouwen, zo verloopt de overgang niet te bruusk.

-Praat over al het nieuwe dat op je kind afkomt : de juf, verschillende leerkrachten, andere kinderen, een nieuwe klas, een nieuwe school …

-Maak samen alles klaar voor het nieuwe schooljaar : richt de werkruimte in waar je kind zijn taken kan maken en zijn lessen  kan studeren, zet de turnzak, de boekentas klaar. Misschien moeten er al wat spullen gekocht worden of wat boeken gekaft worden…

-Voor de jongsten kan een vertelplaat of een boek rond naar school gaan een mooie voorbereiding zijn op de eerste schooldag.

-Kijk samen nog eens naar de mooie vakantiefoto’s, de vaas met vakantieschelpen, de wand met ansichtkaartjes … of andere leuke souveniertjes  en vertel over de voorbije vakantie. Zo sluiten jullie samen  de grote vakantie af !

 

 

 

 

 


 

 

 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!