Geluidsisolatie & akoestische isolatie in de klas

Een goede leeromgeving op school is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Bij de inrichting van een klaslokaal moet daarom voldoende aandacht worden besteed aan de atmosfeer. Een belangrijk aspect daarbij is een goede akoestiek en geluidsisolatie. In dit artikel lees je meer over het belang en de voordelen van dergelijke isolatie.

 

Vermijd leerproblemen en andere kwaaltjes met isolatie

Niet enkel leerlingen, maar ook leerkrachten krijgen op school soms te maken met een hese stem, hoofdpijn, concentratieverlies, verminderde hoorbaarheid, enzovoort. Onderzoeken hebben aangetoond dat een gebrekkige akoestiek en geluidsisolatie hier een grote rol in spelen. Door plafonds en muren in het lokaal te voorzien van geluidsisolatie en/of akoestische isolatie of geluidsabsorberende materialen, kun je een comfortabel binnenklimaat creëren.

akoestische isolatie klas

Akoestische isolatie is niet hetzelfde als geluidsisolatie. Akoestiek heeft betrekking op de klankperceptie in een ruimte; met akoestische isolatie kan je weergalmend geluid vermijden. Een goede akoestiek is vooral een aandachtspunt in grotere ruimtes zoals leslokalen. Geluidsisolatie heeft daarentegen als doel om omgevingsgeluiden te beperken en geluid in de ruimte binnen te houden. Je kan geluidsisolatie zowel in de muur (bijvoorbeeld een voorzetwand), de vloer als in het plafond plaatsen. Glaswol, polyethyleen, kurk en rotswol zijn enkele isolatiematerialen die goede geluidsisolerende eigenschappen hebben. Hoe dikker de laag, hoe beter.

 

Andere mogelijke maatregelen

Naast het gebruik van isolatie zijn er nog enkele andere zaken die het geluid kunnen optimaliseren. Om te beginnen wordt er bij de bouw van lokalen best rekening mee gehouden dat lawaaierige ruimtes zich verderaf bevinden. Ook luide technische installaties kunnen een boosdoener zijn. Kies voor toestellen die zo weinig mogelijk lawaai maken. In de klas zelf kun je ook nog enkele eenvoudige aanpassingen doen om geluid in te perken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van stoelpootsokken om het irriterende geluid van schuivende stoelen tegen te gaan. Daarnaast is het verstandig om kwalitatief glas te voorzien in de ramen van de ruimtes.

 

 

 


 

 

 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!