Iets ingeslikt, in de neus of het oor ?

Kleine voorwerpen laat je best niet rondslingeren… Voor je het weet stoppen jonge kinderen die spulletjes in hun mond of zelfs in hun neus of oren ! Maar wat moet je doen als het nu toch gebeurt ?

Ingeslikt

Meestal verlaat een ingeslikt voorwerp het lichaam langs natuurlijke weg binnen een drie- à vijftal dagen. Hou dus best het kind enkele dagen in de gaten en contacteer meteen een dokter als je kind buikpijn,of keelpijn krijgt, moeite heeft met slikken, braakt of bloed in de stoelgang heeft.Bij het inslikken van een scherp, puntig voorwerp of een klein batterijtje, haal je er ook best zo snel mogelijk de dokter bij.

 

Iets in de neus ?

Wanneer je kind moeilijk of luidruchtig door de neus ademt, wanneer de neus begint te zwellen, het neusslijm geel-groen ziet of slecht ruikt,  er sporen van bloed aanwezig zijn, dan kan dit een teken zijn dat er een vreemd voorwerp in de neus van je kind is beland.

Wat kan je zelf doen ?

Houd het neusgat dat niet verstopt is dicht en laat het kind eens goed snuiten. Lukt dat bij een jong kind nog niet, probeer dan om maximum vijf keer kort en scherp lucht in de mond van het kind te blazen zodat het voorwerp los komt. Probeer nooit met een pincet of één of ander voorwerp het voorwerp los te peuteren, meestal duw je het voorwerp alleen maar dieper. Lukt het je zelf niet, aarzel niet langer en ga dan snel naar een dokter.

Iets in het oor ?

Ook hier geldt dat je geen pincet, je vingers, een wattenstokje of een ander voorwerp gebruikt om het voorwerp eruit te halen. Het gevaar bestaat erin dat het voorwerp dieper komt te zitten en zo het trommelvlies gaat perforeren. Een beschadigd trommelvlies kan scheuren. Dat doet niet alleen veel pijn, maar het veroorzaakt ook blijvend gehoorschade. Wat u wel mag doen, is het hoofd van het kind kantelen en de de oorschelp naar voren en achteren bewegen zodanig dat het voorwerp eruit kan vallen. Wanneer uw kind klaagt over geruis, pijn, minder begint te horen of wanneer het oor begint te bloeden dan is dit een signaal waarbij u heel vlug moet reageren en de dokter inschakelen.

 

 

 

 


 

 

 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!