Knutseltips

Een dromenvanger maken

Dromenvangers stammen uit een authentiek Amerikaans-Indiaanse traditie van de Ojibiway-stam. Dromen zijn er erg belangrijk. De wijze mannen van de stam zochten er naar een middel om negatieve dromen tegen te houden. Hieruit ontstond het idee van de dromenvanger.

Indianenouders hangen droomvangers boven de slaapplaats van hun kleine kinderen en willen hen zo beschermen tegen nachtmerries. Ze zijn er van overtuigd dat er ’s Nachts goede en slechte dromen door de lucht zweven op zoek naar een besteming. De dromenvanger misleidt dan de slechte dromen en vangt ze in haar web zodat ze niet tot bij de slaper kunnenkomen.

Er bestaan verschillende legenden over het ontstaan van de dromenvanger, maar ze worden allemaal geassocieerd met een spinneweb.

Het verhaal van Iktomi :

Een oude geestelijke leider van Lakota stond op een hoge berg en had een visioen waarin hij Itoma, de leraar van de wijsheid, in de vorm van een spin zag. Itoma vertelde over de cirkel van het leven. Hoe we als baby worden geboren, doorgroeien naar kinderen tot volwassenen, oud worden tot er weer voor ons moet gezorgd worden net zoals een baby. De wijze Iktomi nam een vogelnest uit een boom. Dat nest was van wilgentakken en paardenhaargemaakt. Er zaten ook veren in. En toen begon ook Iktomi een web te spinnen in de vorm van een nest, mooi rond. Als hij klaar was gaf hij het web aan de oude geestelijke leider van Lakota. In het midden van het web zat er een gat. Dit web zal al je goede dromen vangen en al je slechte dromen zullen door het gat verdwijnen zei de man. Gebruik dit web om je mensen en jezelf te helpen om je doel te bereiken en om je dromen,ideeën en visioenen goed te gebruiken.

De oude Lakota-man deelde zijn visioenen men en stam en nog steeds zijn er mensen die de dromenvanger als het web van hun leven gebruiken.

Zelf een dream catcher maken

Kinderen beleven heel wat plezier aan het zorgvuldig bij elkaar zoeken van de onderdelen van een dromenvanger. Ook vinden ze het heel fijn om te luisteren naar verhalen over het ontstaan van dromenvangers. 

 

 

 

 


 

 

 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!