Jokkebrok

Heel wat ouders hebben het er moeilijk meeals hun kinderen liegen. elke ouder wil dat zijn kind de eerlijkheid zelf is. Meestal voelen we ons teleurgesteld als ons kind liegt. Toch moeten we ook voor onszelf eerlijkdurven zijn en toegeven dat we ook wel eens een leugentje om bestwil vertellen …Liegen is gewoon menselijk. Dus verwachten van onze kinderen dat ze doodeerlijk zijn is dan ook van het goeie te veel !

Leugen of fantasie ?

Bij kleuters lopen fantasie en realiteit nogal eens door elkaar. Kleuters kunnen dat onderscheid nog niet echt maken. Ze gaan zo op in hun fantasieverhalen dat ze zichzelf écht gaan geloven. Kinderen liegen ook wel eens onder vriendjes met de bedoeling van op te scheppen. Vaak komt daar dan ook een berg fantasie aan te pas.Van liegen is hier dan niet echt sprake.

Wanneer kinderen ouder worden en liegen kan je gerust met hen gaan praten over het waarom van hun liegen. Je kan hen dan proberen duidelijkte maken wat het liegen kan teweeg brengen. Je kan vertellen dat je daardoor het vertrouwen in hen kan verliezen, dat mensen daardoor kunnen verdrietig worden. Wanneer kinderen oud genoeg zijn, zullen ze deze gevoelens zeker begrijpen.

 

 

 


 

 

 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!