6 december

Bestaat de Sint echt mama?

Wanneer vind je je kind oud genoeg om “de waarheid” te vertellen ? Is dat acht ? Of wacht je nog een jaartje langer ? De meningen hierover zijn verdeeld. Misschien wil je het dan net zelf vertellen op het moment dat zoon of dochter het te weten komt van een klasgenootje …

Weinig ouders hanteren het principe om van bij het begin geen “leugens” te vertellen en het bestaan van de Sint te ontkennen. Misschien kunnen we onszelf hierbij afvragen of we onze ouders die “leugen” destijds hebben kwalijk genomen.

Omgaan met moeilijke vragen

Je kent ze wel de vervelende vragen als :”Hoe krijgt zwarte Piet zo een groot cadeau door de schoorsteen ?” of “Ik krijg nooit alle cadeautjes die ik aan de Sint vraag en mijn vriendinnetje wel, hoe kan dat ?”

Wees je er van bewust dat jonge kinderen nog niet op zoek gaan naar moeilijke antwoorden. Je mag best wat mysterieus blijven en terug antwoorden in vraagvorm. Kinderen zullen dan zelf de vraag wel beantwoorden. Zij denken immers op een heel andere manier dan volwassenen. Ze zullen voor zichzelf op zoek gaan naar een aanvaardbaar antwoord.

Zelf de waarheid achterhalen

Kleuters leven volop in een fantasiewereld en voor hen bestaat over Sinterklaas en zijn Pieten dan ook geen twijfel. Bij kinderen tussen zes en acht jaar beginnen er twijfels te komen. Dat gaat bij het ene kind vlugger dan het andere kind. Het ene kind leeft nog meer in een fantasiewereld dan het andere kind. Het kind ontdekt stilaan hiaten, ziet dat er dingen niet kloppen. Geleidelijk aan wordt dan het hele plaatje duidelijk. Veel kinderenweten vaak al dat Sinterklaas niet meet bestaat,maarals ze voor hem staan, geloven ze er ineens weer in. 

 

 

 

 


 

 

 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!