Omgaan met koppig en driftig gedrag

  Een koppige peuter

Je hebt het ook alvast meegemaakt : op alles wat je vraagt of zegt, krijg je steevast als antwoord “neen” ! Sommige peuters willen ook alles zelf gaan doen en je mag als ouder niet meer helpen. Zeg jij ja, dan zegt je kleuter nee en omgekeerd.
 

Een echte driftkikker !

 
Soms gaat een peuter heel erg driftig reageren. Wanneer je wil vertrekken uit de speeltuin en je kleuter heeft daar helemaal geen zin in,  laat die  zich misschien wel  op de grond vallen en begint dan heel hard te krijsen. Het zal je maar overkomen …
 
 Zo een woedeaanval  is een heel hevige emotionele reactie. Je kind reageert vooral heel lichamelijk en explosief. Het vergt enig geduld om je kind tot kalmte te brengen !
 

Steeds hetzelfde moment

 Eten, slapen en naar het toilet gaan zijn ideale momenten voor je peuter om zich uit te leven  met zijn eigen willetje. Het is moeilijk om je kind verplichten te eten, te slapen en zijn behoefte te laten doen. Blijf vooral rustig, stel duidelijke regels en hou je daar consequent aan vast. Je kan stellen dat als er niet gegeten wordt er ook geen tussendoortjes zijn tot aan de volgende maaltijd. Wanneer je kind niet wil slapen, haal het dan niet uit bed.
 

De koppigheidsfase

Kinderen tussen anderhalf en vier jaar vertonen regelmatig  zo een driftig gedrag. Maar wees gerust, dit is volkomen normaal ! Je kind zit in een fase waarin zijn zelfstandigheid toeneemt, het besef groeit dat het een eigen persoontje is dat zelf kan beslissen over bepaalde dingen. Je kind zoekt uit hoe ver het daarin kan gaan en botst dan uiteraard op weerstand in zijn omgeving. Ouders en leerkrachten stellen dan ook best duidelijk grenzen aan zijn wil en verbieden duidelijk dingen die niet kunnen.

 Ik ben een eigen persoontje

 Je kind beseft dat het los staat van zijn ouders. Daarom wil het ook heel wat dingen zelf gaan doen en wordt het erg nieuwsgierig. Ze proberen van alles uit, ze leren nieuwe dingen bij. Ze stellen hun eigen wetten. Als ouder ondervind je dat dit gedrag lastig en vermoeiend is. Bedenk dat een goede band tussen jou en je kind toch heel erg belangrijk blijft. Je kind mag eens stout en koppig zijn zonder dat je het daarom minder graag gaat gaan zien !

 

Hoe omgaan met koppig en driftig gedrag ?

-Bedenk eerst en vooral dat elk kind door deze fase heen moet en hou rekening met het temperament van je kind.

-Misschien heeft je kind een moeilijke, vermoeiende dag achter de rug. Hou er rekening mee dat dit driftbuien kan in de hand werken.

-De manier waarop je met driftbuien omgaat is belangrijk : kan het kind zich al voldoende uitdrukken als je er probeert over te praten ?

-Zorg dat je als ouder ook niet gestresst bent, want dit breng je ook over op je kind.

-Maak je kind duidelijk dat je bepaald gedrag niet tolereert en herhaal dit vaak. Kleuters vergeten effectief vaak wat je zegt.

-Benoem ook het positieve  gedrag van je kind en stel niet enkel wat slecht gaat in het daglicht.

-Heb geduld met je kind en troost het ook na zo een woedebui, want meestal is je kind zelf ook heel erg van streek.

-Stel grenzen en pas regels steeds consequent toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!