Luizen

 

Luizen zijn parasieten en houden van kinderhoofdjes. In elke school is er wel eens een luizenplaag, dat heeft niets met hygiëne te maken. Laat je niet ontmoedigen, maar pak deze beestjes stevig aan !

Enkele zekerheden :

-Luizen kan je niet weghouden door je haren veelvuldiger te gaan wassen. Het is niet zo dat luizen een voorkeur hebben voor slecht verzorgd of netjes gewassen haar. Luizen komen voor in alle lagen van de bevolking.

-Luizen gaan niet dood in het water,  ze klampen zich gewoon vast aan je haar.

-De overdracht van luizen gebeurt door intens contact van hoofd tot hoofd : kinderen spelen met elkaar, komen zo dicht tegen elkaar aan, er wordt geknuffeld en op deze manier kunnen kinderen besmet raken. Ook bij het aankleden en het wassen kan de besmetting gebeuren. Kinderen kunnen ook besmet raken door een muts of een sjaal aan te doen die besmet is.

-Luizen worden niet overgedragen van dier op mens of omgekeerd. De hoofdluis die bij de mens voorkomt leeft niet op dieren.

-Luizen hebben bloed nodig om te overleven. Ze voeden zich een vijftal keren per dag met bloed van de mens. Neten kunnen op kledij een tiental dagen overleven.

 Hoe luizen uitroeien ?

*Luizenshampoo : enkel shampoo gebruiken is niet voldoende omdat de hoofdluizen resistent raken tegen de meest gebruikte chemische producten. Het heeft ook geen zin om een luizenshampoo als preventiemiddel te gaan gebruiken.

 *De natkammethode : na het wassen van het haar met gewone shampoo veel conditioner in het haar inbrengen en even laten inwerken. Het haar uitkammen van achter naar voor, terwijl het kind met het hoofd voorover gebogen zit. Met een luizenkam kam je van achter naar voor tegen de schedelhuid aan,  het haar door. Hierbij dien je ervoor te zorgen dat de kam altijd in contact met de hoofdhuid blijft, luizen nestelen zich immers zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid. Ook aandachtig zijn achter de oren en in de neklijn. Luizen hebben de beste overlevingskansen op warme en vochtige plaatsen. Na het kammen het haar goed spoelen en het haar nog eens met de luizenkam van het voorhoofd naar de nek doorkammen.

Het kammen dient per beurt toch minstens een kwartier te duren. Controleer je kind wekelijks op een nieuwe besmetting met de nat-kam-methode.

Kies een metalen luizenkam waarvan de afstand tussen de tanden zo fijn mogelijk is (0.2 mm). Hoe groter de afstand tussen de tanden, hoe meer kans dat de luizen ertussen door kunnen glippen.

Om verdere besmetting te voorkomen in je gezin moet je iedereen controleren en behandelen indien nodig.

Uiteraard dien je al het materiaal grondig schoon te maken na de behandeling. Kleren, beddengoed, knuffels, in warm water wassen om verdere besmetting te voorkomen is uiteraard een must !

 

 

 

 

 


 

 

 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!