Zindelijkheid in de kleuterschool
Mogen er nog luiers mee naar de kleuterschool ? Wanneer is je kleuter zindelijk ? Hoe kan ik ongelukjes voorkomen ? Zit u ook met zoveel vragen over zindelijkheid bij je kleuter ? Gelukkig staat u niet alleen ! De kleuters in de kleuterschool worden erg aangemoedigd. De ene dag lukt het al wat beter dan de andere. Lees hier hoe men rond zindelijkheid in de kleuterschool met kleuters allerlei inspanningen doet om dàt extra zetje te geven.
Mag mijn kind naar school als het nog niet zindelijk is ?
Elke school heeft zijn eigen afspraken rond het dragen van luiers en hoe er precies wordt omgegaan met zindelijkheid. Je vraagt best vooraf welke afspraken er precies zijn.
Vanaf welke leeftijd is een kind zindelijk ?
Vanaf de leeftijd van 2 jaar kan je als ouder of verzorger zelf al proberen te starten met zindelijkheidstraining. Niet alle kinderen zijn op hetzelfde moment zindelijk. Sommige kinderen zijn overdag al zindelijk op de leeftijd van twee jaar, bij andere kinderen is dat pas op de leeftijd van vijf jaar. Tot de leeftijd van zeven jaar is bedplassen niet abnormaal. Het belangrijkste is dat je als ouder of verzorger rekening houdt met het individuele tempo van je kind en dat je zeker en vast niets gaat forceren of ongerust gaat worden als daar geen reden toe is. Het is gewoon heel belangrijk dat het kind er rijp voor is. Het kind moet er lichamelijk klaar voor zijn, het begrijpen, het willen. Het lichaam van het kind moet voelen dat het moet plassen. De spieren rond de blaas en de sluitspieren moeten onder controle kunnen gehouden worden. Ook moet het kind het verband zien tussen het toilet, het potje en het moeten plassen. Het kind moet ook begrijpen wat de taal betekent. Als je het als ouder of als leerkracht hebt over “doe maar pipi in het potje” dan moet het kind ook de betekenis van die woorden kennen.
De meeste kinderen worden zindelijk tussen 2 en 5 jaar. Het is biologisch perfect normaal dat een kind nog niet zindelijk is wanneer het voor het eerst naar school gaat
Eerst zindelijk en dan weer onzindelijk …en nu ?
Kinderen tussen 2 en 3 jaar zijn volop bezig met hun eigen willetje aan het ontdekken en dat kan het ook nog eens extra moeilijk maken…Misschien maak je wel mee dat een kleuter al een tijdje zindelijk was en dan ineens weer onzindelijk wordt. Het kind wil dan ineens zelf gaan beslissen wanneer het zijn behoefte doet. Dat opnieuw onzindelijk worden kan meerdere oorzaken hebben. Allerlei spanningen of angsten kunnen een invloed hebben op de zindelijkheid van een kind. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol. Als een kind zich een tijdje minder veilig voelt dan kan het gebeuren dat dit een invloed heeft op zijn zindelijkheid.
De kleuterschool en het thema zindelijkheid :
Op school wordt ook rond het thema zindelijkheid gewerkt. Kinderen ontdekken bijvoorbeeld bij een bezoek aan de kinderboerderij dat ieder dier andere uitwerpselen heeft. Ook zijn er een aantal kleuterboekjes beschikbaar over de soorten drollen. Op deze manier kunnen kinderen daar makkelijker over praten en verdwijnen angstgevoelens om naar het toilet te gaan makkelijker .
Sommige kinderen hebben echt wel schrik voor vieze dingen. Allerlei spelletjes waarbij ze mogen kliederen kunnen hen helpen om deze angst te overwinnen. Er kan geëxperimenteerd worden met modder, vingerverf, klei…
Toiletjes in de kleuterschool :
De toiletjes in de kleuterschool zijn aangepast aan de behoeften van het kind. Ze zijn laag en de openingen zijn klein. Ook zijn er voor de kleinsten nog potjes voorhanden. In de kleuterschool krijgen kleuters rustig de tijd voor het plas- en poepritueel. Kinderen moeten zich niet haasten, dit leidt alleen tot een fout plasgedrag en veroorzaakt alleen maar stoornissen in de blaaswerking. De juf/meester zal ook regelmatig vragen of je kind niet moet plassen. Zo leert een kind bewuster om te gaan met het gevoel van een volle blaas. Kleuters worden ook erg aangemoedigd door hun juf/meester . Wanneer het lukt wordt hun gedrag geprezen en dat zorgt ervoor dat ze gestimuleerd worden om dit gedrag te herhalen.
Ongelukjes horen bij het ontwikkelingsproces en de kleuterjuf/kleuterleider maakt daar al helemaal geen punt van. Zelf wanneer een kind al zindelijk is, kan het soms nog eens te laat zijn om het toilet te halen. Kleuters zijn vaak zo verdiept in hun spel, dat ze wel eens vergeten om naar het toilet te gaan.