Juf, mag ik plassen ?
Voor juf of meester kan het best vervelend zijn als kinderen om de haverklap naar het toilet moeten. Meestal moeten kinderen dan ook wachten tot aan de speeltijd. Plassen is echter een natuurlijke impuls en deze gaan opleggen is daarom niet echt aan te raden. Anderzijds is het ook zo dat een aantal kinderen het gaan plassen gebruiken als een moment om er eventjes tussenuit te glippen…
Blaasproblemen
Wanneer kinderen hun plas moeten ophouden, krijgen ze vroeg of laat blaasproblemen. We gebruiken onze sluitspier die we aanspannen om de plas op te houden en droog te blijven. Maar, we mogen de sluitspier niet te veel activeren. Het zijn vooral meisjes die een te sterk geoefende sluitspier hebben, waardoor ze niet meer in staat zijn deze dan willekeurig los te laten. Dit kan dan aanleiding geven tot urineweginfecties.
De blaas is pas volledig ontwikkeld als het kind 12 jaar is. In het basisonderwijs heeft 1 op 10 kinderen een te kleine blaas.
Kleine blaas
Kinderen die voldoende drinken, moeten minstens 5 à 6 maal per dag naar het toilet. Een normale blaas heeft een vulvolume van 200 ml. Kinderen die een te kleine blaashebben (ongeveer 1 kind op 10 jonger dan 12 jaar) moeten frequenter naar het toilet, gemiddeld 10 keer omdat hun blaas maar 100 ml kan bevatten. In elke klas zitten dus twee kinderen die sowieso moeten plassen tussen twee lessen in. Een toenemend aantal kinderen heeft last van een plasprobleem. Vooral bij meisjes merkt men een sterke stijging.