Boekentas maken : tips en advies

Een rugzak, een schoudertas, een trolley of een stevige boekentas ? Elke kleuter of lager schoolkind trekt er elke schooldag weer mee naar school. Tips en advies om je boekentas te maken, hoeveel weegt je boekentas best ? Is de ene boekentas rugvriendelijker dan de andere ? Lees er alles over !

Boekentas klaarmaken voor de volgende schooldag.

Na het  huiswerk maken, kan je kind best meteen ook de boekentas klaarmaken voor de volgende schooldag. Wat moet er allemaal mee voor de volgende schooldag ? De schoolagenda ? De pennenzak ? De brooddoos ? Een drankje ? Een stuk fruit ?

Maar vergeet je ook de sleutel niet op woensdag, als mama misschien nog niet thuis als de school uit is. En, het zwemgerief voor de zwemles van vrijdag. Elke dag is inderdaad niet altijd dezelfde.

Kan mijn kind alleen de boekentas klaar maken ?

Samen met je kind de boekentas klaarmaken en de nodige ondersteuning bieden is soms wel nodig.Hoe ouder het kind wordt, hoe zelfstandiger het uiteraard aan de slag kan.

Op www.klasse.be/ouders vindt u een handige hulp door te klikken op “klik en print” en dan op “boekentasplanner”. Je kan hier figuurtjes en een grote boekentas afprinten waarmee  kinderen beter op weg worden geholpen om niets te vergeten bij het klaarmaken van de boekentas.

 Een goede boekentas kiezen.

Bij de keuze van een boekentas wordt wel eens aangeraden niet te kiezen voor een boekentas die je in één hand neemt of voor een schoudertas. Deze zouden namelijk niet zo rugvriendelijk zijn. Gewone rugzakken zouden daarentegen minder belastend zijn voor de rug als je de rugzak op je twee schouders draagt en de schouderbanden voldoende aanspant en zo de last zo dicht mogelijk tegen het lichaam kan dragen. Om de rugzak op zijn plaats te houden zou een heupband of verstevigde rugzijden dan weer helpen. Het best is ook om de zwaarste boeken steeds het dichtst bij je rug te stoppen. Goede rugzakken hebben afzonderlijke compartimenten en een verstevigde rug.

 Een trolley als boekentas ?

Vaak stoppen kinderen  hun schoolspullen in een trolley en dat vinden ze best wel heel leuk. Het komt dan wel vaker voor dat kinderen op deze manier veel meer spullen gaan meezeulen. Hou er toch ook rekening mee dat de weg naar school ook niet altijd hindernissenvrij is en dat er soms ook trappen moeten beklommen worden. Dan wordt zo een trolley algauw een hele zware last om sjouwen…

Hoeveel mag een boekentas wegen ?

Een volle boekentas weegt best nooit meer dan 10 % van het lichaamsgewicht van je kind. Een kind van 25 kg mag dus maximaal 2,5 kg aan boeken en andere schoolspullen heen en weer brengen. Vaak loopt het gewicht echt te hoog op en dan moet je als ouder toch wel gaan ingrijpen. Laat overbodige dingen daarom zoveel mogelijk thuis.  De juf/meester  in de klas heeft  aandacht voor kinderen die te veel dingen over en weer  sleuren. In de klas zelf is voldoende opbergruimte voorzien voor boeken en naslagwerken. Er worden afspraken gemaakt over wat wel en wat niet dient meegenomen te worden naar huis.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!