Computer, televisie en gamen

Computer, televisie kijken of gamen na schooltijd is vooral tijdens regenachtige dagen en in de winterperiode een geliefkoosde bezigheid voor heel wat jongeren. Bovendien is internet voor velen onmisbaar geworden !  Hoe kan je er nu voor zorgen dat je kind op een zo goed mogelijke manier online gaat ?
We geven hier enkele tips.
 

Praat met je kinderen

Ga met je kinderen in dialoog over hoe ze de computer gebruiken. Met wie communiceren ze ? Hoe lang ? Wanneer ? Leg hen uit dat “vrienden” geen personen zijn die je ontmoet hebt via chat. Zeg hen dat ze enkel mogen chatten met mensen die ze ook naast het chatten kennen.  

Leer je kinderen ook om zo weinig mogelijk persoonlijke informatie achter te laten. Ze zijn er zich niet van bewust dat die informatie voor altijd op het net blijft. Die informatie laten verwijderen is immers niet zo gemakkelijk ! In zoekresultaten van Google vind je immers jarenlang nog gegevens terug van sites die al verwijderd zijn. 

Maak hen er van bewust dat er op internet leuke en slechte dingen te beleven vallen. Je hoeft hen niet onnodig bang te maken, maar wees gewoon eerlijk en realistisch. Je kind heeft het recht te weten dat er goede, maar ook kwade dingen op de wereld gebeuren.

Informatie op internet checken

Leer kinderen dat ze alle informatie die ze op internet vinden niet meteen moeten voor juist aannemen. Wanneer ze iets moeten opzoeken voor school, is het dan ook belangrijk om verschillende informatiebronnen te gebruiken. Door verschillende resultaten naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken kan je samen met je kind leren hoe ze die informatie kunnen checken op juistheid.

Blijf zelf bij !

Het is belangrijk dat je als ouder zelf ook het internet leert kennen. Weten hoe Facebook werkt bijvoorbeeld zonder dat je daarom vriend moet worden met je kind.

Hou toezicht.

Wanneer een kind een PC in zijn of haar slaapkamer heeft, dan is het al veel moeilijker om het surfgedrag van het kind te controleren. Staat de PC daarentegen in de living of een andere gemeenschappelijke ruimte,dan is de controlemogelijkheid veel groter. Op deze manier kan je het surfgedrag van je kind veel beter in de gaten houden en bijsturen als het nodig is.

Limieten stellen.

Wees vooral consequent wanneer je afspraken met je kind hebt gemaakt rond computergebruik, televisiekijken of gamen. Kinderen tasten immers graag grenzen af ! Bepaal je hoe lang er gespeeld,gekeken wordt tijdens de schoolweek, in de vakantieperiodes, ’s avonds ,in het weekend … hou je dan ook aan de gemaakte afspraken.

Geef zelf het goede voorbeeld !

Vlug nog even je mails checken terwijl je je soep eet is niet echt het beste voorbeeld voor je kroost … Wanneer je van kinderen verlangt dat ze zich aan regels en afspraken houden dan moet je ook als ouder de nodige inspanningen leveren. 

Cyberpesten

Pesten op het internet gebeurt héél frequent. Praat ook hier met je kind over dit ernstig fenomeen. Internetpesten is vrij ernstig.  Het slachtoffer wordt tot thuis achtervolgd door zijn pesters. Laat kinderen zien dat het niet zomaar om een spelletje gaat en toon begrip en luister naar hun gevoelens wanneer ze zelf het slachtoffer zijn van pesters.

Gameverslaving

De meeste jongeren houden van computerspelletjes en dat vormt op zich meestal geen enkel probleem. Soms kan dat computergamen echter wel een probleem vormen, wanneer het gaat over een gameverslaving. We zetten hieronder even de signalen op een rijtje die aangeven wanneer het fout loopt :

1. Veel uren per dag gamen.

Wanneer het gamen al de vrije tijd van je kind opslorpt en er geen tijd meer overblijft voor andere hobby’s dan loopt er iets fout.

2. Gedrag van je kind verandert

Je kind  is veel humeuriger, soms tot het agressieve toe wanneer ze niet kunnen gamen.

3. Verminderen van sociale contacten en hobby’s

Je kind onderhoudt weinig of geen contacten meer met vrienden, zoekt enkel nog vriendschap in het teken van het gamen. Er is geen aandacht en interesse meer voor andere hobby’s. Alles staat in het teken van gamen. 

4. Verminderende schoolresultaten

Gameverslaving heeft een grote invloed op de schoolprestaties van je kind. De resultaten gaan zienderogen achteruit. Zittenblijven is vaak het gevolg.

5. Lichamelijke en psychische klachten

Door weinig te bewegen krijgt je kind een slechte conditie en soms ook last van overgewicht. Heel vaak ook ziet men psychische klachten. Het kind voelt zich ongelukkig, het is somber, voelt zich eenzaam door het isolement waarin het geraakt is.

WAT  KAN  JE  ALS  OUDER  DOEN  ?

-Praten met je kind is heel belangrijk. Probeer je in te leven in de leefwereld en de gevoelens van je kind. Reageer niet boos, maak goede afspraken rond het gamen. Verbied het niet, maar limiteer het gedrag. Misschien kan je er samen met je kind achter komen waarom het kind zo vaak wil gamen. Is het op de vlucht voor iets of iemand ? Zijn er problemen ? Zoek deskundige hulp als dat nodig is.

-Sociale contacten zijn belangrijk. Wanneer je kind dreigt zich te veel te isoleren, probeer het dan uit dat isolement te halen. Een bezoek aan neven en nichten, samen een uitstap kan misschien een aanzet zijn in de goede richting.

-Ga op zoek naar gezonde alternatieven en geef zelf het goede voorbeeld. Hang zelf niet urenlang voor de televisie of computer. Ga samen zwemmen, trek de natuur in met de hond…Je kan moeilijk je kind verbieden  te gamen als je zelf het goede voorbeeld niet geeft.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!